Doe het zelf! – Eerste hulp om een ster voor de camera te worden

Met knikkende knieën en zweethanden spreek je voor de tiende keer je tekst uit. Alle negen keren daarvoor struikel je over je woorden, belde de postbezorger net aan of vergeet je te knipperen waardoor je recht door de ziel van de kijker keek. De tiende keer moet het lukken, je bent vastberaden. “Hee Peter, wat ongelooflijk jammer dat je ons bedrijf gaat verlaten en met pensioen gaat, maar ehm…” Wéér je tekst vergeten, op naar take 11…

Niet iedereen is een natuurtalent voor de camera. Al heb je tientallen keren de tekst in je hoofd geoefend alsof het een spreekbeurt is, zodra je begint met filmen verdwijnt al die kennis als sneeuw voor de zon. Net als je alles goed hebt ingesproken blijkt het geluid niet goed te werken, of is het beeld net scheef.

Helaas heb je bij het produceren van een video niet altijd de tijd of de luxe om een professionele videograaf langs te laten komen en is het handiger als je de video zelf opneemt. Met deze 3 keer 3 tips helpen wij jou zelf gemakkelijke professionele videobeelden te maken én in één take die verjaardagsboodschap in te spreken.

De voorbereiding

Tip 1: Draag geen drukke kleding, dus laat patroontjes en stipjes thuis. Tenzij je er graag reclame voor maakt, raden we ook af om merkkleding met grote merkopdruk te dragen.

Tip 2: Zet je telefoon in vliegtuigmodus en voorkom dat je afgeleid wordt door WhatsApp berichtjes, belletjes of mailtjes. Laat niets jouw moment of fame onderbreken. Film horizontaal en met het licht mee. Dit betekent dat de zon, een lamp of een andere lichtbron in je gezicht schijnt, en niet van achter je komt. Zorg hierbij dat je goed in beeld bent door iemand anders te laten filmen of je telefoon ergens neer te zetten

Tip 3: Als je de juiste outfit uit de kast hebt getrokken en je camera klaarstaat, bedenk dan alvast wat je wilt zeggen. Zo blijf je kort maar krachtig in je antwoorden. Het is helemaal niet erg als je dit een paar keer opnieuw doet, stuur al je pogingen naar de editor. Die maakt er een mooi geheel van. De rest bewaren we voor de bloopers 🙂

Tijdens het filmen

Tip 4: Wacht minimaal twee seconden met praten zodra je de video hebt gestart en plak op het einde ook  twee seconden vast aan de video voordat je hem stopt. Zo heeft onze editor meer ruimte om mooi te knippen.

Tip 5: Zorg voor een actieve houding, en ga lekker staan. Kijk hierbij recht in de lens van de camera, en vergeet niet af en toe te knipperen 😉 Zorg vooral dat je je comfortabel voelt bij hoe je op beeld staat, dat werkt het beste.

Tip 6: Herhaal de vraag in je antwoord en zorg dat je goed verstaanbaar bent. Hierbij mag je overdreven duidelijk praten, dat werkt. Probeer hierbij het omgevingsgeluid te minimaliseren. Pas op voor de wind als je buiten bent, zeker in het winderige Nederland, en zoek een rustig plekje op.

Heb je door deze 3 keer 3 tips helemaal het vertrouwen gekregen om voor de camera te gaan staan? Dan ben je bij 123film bij het juiste adres. Naast onze pakketten waar een ervaren videograaf mee gaat naar de draaidag, hebben we ook de mogelijkheid om beeld te editen dat jij zelf aanlevert. Hopelijk zien we binnenkort jouw presentatiekunsten verschijnen. Wij hebben er vertrouwen in!